Restaurant Los Caracoles

NIVELL DE CATALOGACIÓ

La Casa Almirall forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA DE BARCELONA elaborat per l’ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS


RESSENYES HISTÒRIQUES

La primera referència comercial d’un establiment en aquest local data de l'any 1835 quan neix can Bufarull, com a botiga on fan vi i oli a granel, cabró, petroli, sabons, etc. Poc a poc van començar a servir cargols en salsa acompanyats de pa negre, i d'aquí va sorgir el nom del negoci, "Los Caracoles". Feliciano Bofarull, al capdavant del negoci, li va deixar al seu cosí germà —que també es deia Feliciano—, i aquest a Feliciano Bofarull Pujol, que seria l'ànima del local i li donaria gran part dels seus trets característics. El nou patriarca, vidu i amb set fills, va treballar de valent per atraure més clients. "El primer pas va ser ampliar la carta amb anxoves de Roses, sardines en escabetx, musclos a la marinera i olives -explica el seu nét—. Els tonells feien de taula a uns sumaris tamborets". En aquella època freqüentava l'establiment el bo i millor de la bohèmia local; des d'Àngel Guimerà o Santiago Rusiñol, fins a Ricard Opisso, Ramón Casas, Pablo Picasso o Miquel Utrillo. Sobre l'any 1915 la vella taverna de Can Bofarull va passar a dir-se Los Caracoles; va adquirir el pis de dalt i va començar a servir menjars. La clientela s'havia diversificat, i era habitual veure des de burgesos que tornaven del Liceu, a periodistes llibertaris de La Solidaridad Obrera , que s'imprimia al mateix carrer. Sobre el 1930 La direcció va recaure en Ramon Bofarull Ferrer, que va comprar un estanc al xamfrà amb Escudellers i una fusteria que hi havia al costat. I en el seu lloc hi va instal.lar una cuina abocada directament al carrer, on es feien ocellets fregits, caps de xai i de porcell, cassoles de cap i pota, i altres tapes de l'època. També va posar taules al carrer Nou de Sant Francesc i va modernitzar els primers menjadors de l'establiment, decorats pel patriarca Feliciano. 1934 Los Caracoles deixa de ser oficialment una taverna per convertir-se en restaurant. L'any 1936 el restaurant va ser col.lectivitzat pels anarquistes. La incautació va ser pacífica i els Bofarull es van quedar d'encarregats. El restaurant estarà obert durant tot el conflicte fins al punt que l'any 1937 —quan comencen els bombardeigs sobre la ciutat—, li posen una multa per tenir massa llums encesos. Actualment, malgrat que el negoci segueix en mans de Feliciano Bofarull Pujol, són els seus fills qui el porten. Ramon Bofarull Ferrer s'ha convertit en el director de l'establiment i de la cuina.

ELEMENTS D'INTERÈS

Exteriors
Cal citar la senzilla estructura de fusta situada a l’única obertura de l’establiment del carrer Escudellers, un bastiment a ras de façana que a la part superior disposa de vidriera emplomada amb el dibuix d’un cargol, i la data de la fundació de l’establiment. També cal citar el rostidor de pollastres a la cantonada, una imatge típica de l’establiment. Les obertures afrontades al passatge Escudellers també disposen d’un bastiment a ras de façana i portes de dos fulls vidriers i a la part superior s’observa una vidriera emplomada presentant motius corbs i florals.

Interiors

Conserva bona part de la decoració que l’establiment ha anat acumulant al llarg dels anys. Destaquen els arrambadors ceràmics de rajola vidrada, un boteller de fusta tornejada, una col·lecció de botes de vi, diversos aparadors i el treball de fusteria de les escales d’accés als menjadors del pis superior.

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.




Imatges

ref.1 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.2 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.3 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.4 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.5 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.6 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.7 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.8 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.9 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.10 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.11 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.12 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.13 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.14 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.15 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.16 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.17 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.18 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.19 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.20 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

ref.21 / Los Caracoles

Autor: Esteve Vilarrúbies. Tots els drets reservats.
Tractament de la imatge per zones.

Aparador

ref. 1

ref. 2

ref. 3

VISTA 360º