La Pubilla del Taulat

NIVELL DE CATALOGACIÓ

La Pubilla del Taulat forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA DE BARCELONA elaborat per l’ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS

RESSENYES HISTÒRIQUES

Antecedents
L'any 1882 es crea el Centre recreatiu La pubilla del Taulat al carrer Sant Pere del Taulat 121 (actual Marià Aguiló 131) L'any 1886 José Castellví i Joan Barba construeixen l'edifici. En el local de cantonada s'instal.la el centre recreatiu La Pubilla del Taulat. El 1918 passa a Josep Serradell que obre una taverna i distribueix begudes a l'engrós. El 1968 passa a Àngel Lòpez que reforma el local construint una divisòria que separa dos àmbits: la bodega de venda de vins (en el carrer Amistat) i un bar de tapes (en la cantonada). La bodega conserva l'entresolat amb l'escala al fons i el doble espai en façana amb passera lateral. En el bar s'elimina tot el mobiliari (la barra de marbre, l'aparador del darrera, les taules de marbre), es divideix l'espai de doble alçada amb un nou sostre amb una nova escala d'accés, i es decora l'espai inferior en estil eivissenc. Es conserven, com a element decoratiu, les antigues aixetes de l'aigua encastades en el mur de façana on hi hagué l'aparador. En la sala inferior és visible la base del pilar i en les estances de l'entresolat (utilitzades com a magatzem) el capitell i l'estructura de biguetes de fusta del sostre. El 1985 passa als seus fills, Jesús i Miquel López. En la bodega s'eliminen les neveres, al fons a la dreta, i es retalla un petit tram de l'estructura de suport de les botes, per ubicar-hi la caixa.

ELEMENTS D'INTERÈS

Interiors

La configuració original amb un espai de doble alçada en la cantonada, actualment dividit tant en planta (per l’envà que separa el bar de la bodega) com en alçat (pel nou entresolat del bar) i els elements que es conserven: - els elements integrants de l’estructura (pilar de fosa i bigues de fusta del sostre); - l’escala i l’entresolat, amb els trams conservats de les baranes de forja de forma ondulada; - l’estructura de fusta on es recolzen les botes, 4 d’elles originals; - les antigues aixetes d’aigua.

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.

VISTA 360º