Farmàcia Franquesa

NIVELL DE CATALOGACIÓ

La Farmàcia Franquesa forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA DE BARCELONA elaborat per l’ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS

RESSENYES HISTÒRIQUES

L'any 1842 va ser inaugurada la famàcia. El 1882 es realitza el mobiliari en estil isabelí de la farmàcia, a mans del pare ebanista - Sr Roviralta- d'un dels farmacèutics titulars; Ignasi Roviralta i Falqués. El 1889 (26 de Novembre) el titular de la farmàcia, Ignasi Roviralta Falqués, la ven a Narcís Rovira Vilarrúbia. El 1900 el titular de la farmàcia passa a ser Melchor Soca i Mariné. L'any 1905 el titular de la farmàcia passa a ser Joan Mas i Calvet. El 1906 el titular de la farmàcia passa a ser Lluis Gifre i Serra. El 1923 (29 de Setembre) Joan Baptista Franquesa i Ferrà, pare i avi dels actuals titulars, va comprar la farmàcia a Lluís Gifré i Serra. Joan Bautista Franquesa i Ferrà es va vendre la farmàcia que regentaba al carrer Girona 59 de Barcelona. El 1934 Joan Bautista Franquesa, anota la data 9 de Novembre de 1842 en un dietari, com a data d'inauguració de la farmàcia. Pere Franquesa, actual titular junt amb els seus fills Joan i Jordi, recorda també un vitrall de la porta d’entrada on textualment hi deia: “Fundada el 1842”, aquest element va desaparèixer a final dels anys 30. El 1961 (6 de Juliol) el fill de Gifré, Pere, passa a regir la farmàcia fins l'any 2005. El 2005 Pere Franquesa i Grau comparteix la titularitat de la farmàcia amb els seus fills Joan i Jordi.

ELEMENTS D'INTERÈS

Interiors

Amb l’enderroc de l’antiga farmàcia es van guardar els elements de l’antic mobiliari d’estil isabelí. Es tracta d’un gran moble de prestatges i armaris inferiors que s’estén pels murs de l’espai interior, destacant la talla de columnes divisòries dels armaris de prestatges i el fris que en forma d’arquitrau arquitectònic recorre tot el perímetre. Conserva també un gran taulell de les mateixes característiques amb el sobre de marbre i un taulell vitrina auxiliar. Pel que fa a altres elements destacables es conserva una caixa enregistradora “National”, sargarelos de ceràmica del s. XIX, el “cordialer” amb els seus pots de vidre pintats a mà i instruments d’apotecaria de més de cent anys.

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.

VISTA 360º