Adolfo Dominguez

NIVELL DE CATALOGACIÓ

Adoldo Dominguez forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA DE BARCELONA elaborat per l’ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E3: ELEMENTS D’INTERÈS PAISATGÍSTIC

RESSENYES HISTÒRIQUES

L'any 1943 els germans Francesc i Josep M. Balet Rovira inauguren una botiga de roba masculina (sastreria i camiseria a mida, sabates i gèneres de punt). L'anomenen Gales per suggerir elegància i distinció. Tenia 2 aparadors i 25 m2. Projecte de Francesc Mitjans i Miro. El 1964 es reforma el local amb projecte de Francesc Mitjans i Miro. S'amplia en fases successives la botiga fins a ocupar tots els baixos de l'edifici, uns 900 m2. S'incorpora mobiliari conservant els mobles d'estil anglès comprats per la inauguració. El anys 80 en una reforma de la façana es descobreix sota la marquesina el fris de Rossend Novas (grafiat en el plànol de 1920) que evoca els oficis artesans. Es recupera parcialment. El 1995 Gales ven a Adolfo Dominguez les botigues de Passeig de Gràcia. Es conserva el tancament de façana introduint el seu nom comercial en substitució de Gales.

ELEMENTS D'INTERÈS

Exteriors

El frontis aplacat sobre l’estintolament de planta baixa, que configura un nou pla de façana que engloba totes les obertures de l’establiment i el vestíbul exterior de l’escala de veïns, en tota l’amplada i fins a la marquesina, retirada en els anys 1980, de composició simètrica amb:
-Sòcol de granit negre, que gira a l’interior en les portes al local, siutades en les arestes, i en l’accés a l’escala de veïns, en l'eix de la façana.
-Cornisa de fusta, continua en tota la longitud -Elements verticals, a manera de pilars, que combinen la fusta, en les arestes i un element central amb cariàtides tallades, amb vidre pintat pel darrera negre amb ornaments daurats.
-Plafons de vidre pintat negre, que substitueixen els de Gales, amb el nom del nou propietari amb les mateixes característiques.


Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.

VISTA 360º