Bodega Josefa

NIVELL DE CATALOGACIÓ

La Bodega Josefa forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA DE BARCELONA elaborat per l’ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS


RESSENYES HISTÒRIQUES

Antecedents

Sobre l'any 1880 es construeix l’edifici del carrer Sant Felip de Sant Gervasi (ara Saragossa), que ocupava els actuals números 86 i 86B, amb escala central i local a banda i banda.

El 1930 Paco Gorri (Quico) i la seva dona Maria obren una bodega amb fileres de botes en les dues parets laterals i neveres d’obra per conservar les barres de gel que es venien. Als anys 40 passa a la seva neboda Josefa Mata que li dona nom al local i inclou a l’entrada 3 tauletes. L'any 1985 a la mort de Josefa, passa al seu nebot Manel Balsalobre Mata que orienta el negoci cap a la restauració. S’elimina part de les botes i es realitza el cel ras que oculta l’estructura del sostre de bigues de fusta amb revoltó forjat. Els anys s’enderroca la meitat dreta de l’edifici i substitueix per un edifici d’obra nova.

ELEMENTS D'INTERÈS

Exteriors

El tancament vidrat de fusta pintada amb porta central i dos fix laterals i el llindar de marbre blanc.

Interiors

Els elements de l’antiga bodega:
-La barra de marbre amb lateral arrodonit, que combina línees negres amb superfícies blanques
- El boteller darrera la barra, amb planta en L, amb un elaborat treball d’ebanisteria, amb cornisa i fris, amb decoració rebaixada, sobre columnes rodones esculpides i lleixes sobre mènsules calades amb cantell amb flors rebaixades.
- El tram de botes amb l’estructura de suport de fusta.

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.

VISTA 360º