Multiopticas

NIVELL DE CATALOGACIÓ

La joieria Bagués Masriera forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA DE BARCELONA elaborat per l’ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS


RESSENYES HISTÒRIQUES

Antecedents
L'any 1862 Francisco de P. Figueras obre una botiga de “generos negros” (per dol) i complement (mantillas, granadillas,..) en una cantonada prop de la plaça del Rei

La primera referència comercial d’un establiment en aquest local data de l'any 1911 Vda de Francisco P. Figueras es trasllada a la Ronda Sant Pere. En l'anunci del trasllat es grafia el nou establiment ocupant tota la planta baixa. Durant els anys 40 passa als fills Francisco (casat amb Anna Riera Guardiola) i Pau de P. Figueras Farnés i passa a denominar-se Hijos de P.Figueras SL. L'any 1952 Es construeix una marquesina, amb projecte de l'arquitecte J.A. de Ferrater . Més endavant es substitueixen els plafons de vidre pintat per miralls i es substitueix el sòcol de marbre vetejat per granet. L'any 2005 es modifica el tancament del portal de l’escala veïns, eliminant l'aparador. L'any 2016 l'establiment es traspassa i actualment l'ocupa Multiópticas.

ELEMENTS D'INTERÈS

Exteriors

L’estructura que configura un nou pla de façana de composició simètrica, que engloba l’obertura de l’establiment i el portal de l’escala de veïns, de 1911, amb una marquesina que la protegeix de 1952.
Tot i que han desaparegut elements originals (el sòcol de marbre, ara de granet, els plafons pintats ara de mirall i els elements de l’obertura esquerra) es conserva l’emmarcat de fusta amb un gran pòrtic amb llinda amb cantonades interiors arrodonides, que conté 3 mòduls, el central, més estret, amb un aparador de poc fons que oculta el parament i els laterals amb l’accés a l’escala i al local.
En els 3 mòduls es conserva la tarja superior opaca (ara amb miralls) i a la dreta el vestíbul exterior amb aparadors laterals i tancament reculat. .

Interiors

El conjunt de mobiliari de la sala de vendes amb:
-els elements de fusta que cobreixen totes les parets fins a una cornisa continua (armaris amb calaixos a l’esquerra; divisòria amb porta central al fons, i aplacat amb vitrines i lleixes aïllades de la dreta)
-els taulells i el moble de la caixa, de fusta, que comparteixen el mateix tractament del frontal amb plafons separats per muntants estriats i amb voluta superior.

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.

VISTA 360º