La Cova Fumada

NIVELL DE CATALOGACIÓ

La Cova Fumada forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA DE BARCELONA elaborat per l’ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS


RESSENYES HISTÒRIQUES


La primera referència comercial d’un establiment en aquest local data de l'any 1944 quan la família Soler, concretament Magí Soler i la seva esposa Maria Pla, funda l'establiment. El nom de Cova Fumada fa al·lusió al color de les seves parets, ja que el local no disposava d'extractors. Va iniciar la seva activitat com a bar per als treballadors de la zona. Sempre ha estat portat per la mateixa família, actualment en la seva quarta generació. Segons es diu, a la Cova Fumada va néixer la "bomba", una tapa que actualment es pot trobar arreu. 1963 Es realitzen les obres d'enrajolat de l'interior.

ELEMENTS D'INTERÈS

Exteriors

Senzill tancament realitzat a base d’una fusteria, a ras de façana, encaixada en una obertura rematada per un arc de mig punt rebaixat, amb brancals i llindes de carreus regulars de pedra en escaire. La fusteria disposa de porticons de fusta de dues fulles. L’establiment també disposa, al costat dret, d’una finestra amb les mateixes característiques d’emmarcament que el portal.

Interiors

L’interior conserva una nevera de gel i disposa d’una barra de marbre, probablement de moderna factura. Conserva també diverses botes de vi, i en els murs perimetrals s’observa un arrambador de fusta formant plafons (rectangles) motllurats. Les taules, amb sobre de marbre, tenen els peus de ferro de fosa.

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.

VISTA 360º