Optica Cottet

NIVELL DE CATALOGACIÓ

òptica Cottet forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA DE BARCELONA elaborat per l’ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E3: ELEMENTS D'INTERÈS PISATGÍSTIC.

RESSENYES HISTÒRIQUES

La primera referència comercial d’un establiment en aquest local data de l'any 1902 quan Constantino Cottet (1865-1915), fabricant d'ulleres de l'empresa familiar Fabrique d'Horlogerie & de Lunetterie Jules Cottet de Morez a França, obre la seva primera botiga a Barcelona en l'emplaçament actual. L'any 1935 es realitza la nova decoració de la façana i la construcció d'un altell, segons projecte de l'arquitecte Jordi Audet.
El 1937 amb motiu de la guerra civil els tres fills de Constantino marxen a Sevilla i funden la Industria Nacional de Óptica, la futura Indo. El 1943 els tres germans, Fernando, Rolando i Renato Cottet Monnet, a la tornada d'un viatge per Europa, es propossen instal.lar un termòmetre monumental que ocupi totes les plantes del seu edifici, similar als existents a Copenhaguen i Brusel·les. Les gestions per materialitzar la idea s'allarguen diversos anys en el quals contacten amb empreses d'Estocolm, Copenhaguen i Hessen.L'any 1955 l'enginyer J.Nebot, de l'empresa "Guerin S. en C." realitza el projecte tècnic del termòmetre lluminós exterior i l'arquitecte Pere Ricart Nebot el projecte d'obra. Finalment el 1956 (25 de febrer) entra en funcionament coincidint amb una onada de fred intens. L'any 1970 es col·loquen diversos rètols a la façana i els balcons. El 1999 L'IMPU premia al termòmetre com a "Element de Interés Paisatgístic (petit paisatge)". El 2009 s'efectua la reparació del termòmetre que es remodela per millorar la seva eficiència energètica (bombetes LED.) conservant l'estètica original. El 22 de desembre 2010, es realitza la signatura del conveni de col·laboració (núm. 1871) entre la Sociedad Anónima Cottet i l'Institut del Paisatge Urbà, per a la regularització del rètol identificador d'òptica Cottet a l'av. Portal de l'Àngel, 40 i d'autorització paisatgística a la ciutat de Barcelona. Finalment l'any 2011 es finalitza la restauració del termòmetre i col·locació de la primera placa "Petits Paisatges" .
Aquest establiment ha mantingut l'activitat d'òptica des dels seus inicis.

ELEMENTS D'INTERÈS

Exteriors

L'element més característic d’aquest establiment és el termòmetre lluminós situat a l’esquerre de l’edifici (a tocar la paret mitgera de l’edifici veí) i que s’estén en alçat per diversos pisos. Instal·lat l’any 1956 ha estat restaurat el 2009.

Interiors

Conserva part de l’antic mobiliari, taules de despatx, un moble mostrador amb el sobre de marbre i decorat amb plafons motllurats, un marc d’un pas de fusta motllurada amb volutes superiors que emmarquen un antic rellotge. El conjunt, però, sembla fora de context.

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.

VISTA 360º