Bar Borrell

NIVELL DE CATALOGACIÓ

El Bar Borrell forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA DE BARCELONA elaborat per l’ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS


RESSENYES HISTÒRIQUES

La primera referència comercial d’un establiment en aquest local data de l'any 1909 quan Josep Borrell Fontanillas es fa càrrec de la taberna existent en el carrer Francesc Layret (posteriorment Marques del Duero i ara Paral.lel). Conserva el tancament i el mobiliari i afegeix algunes taules procedents de la terrassa del teatre Còmic. Viu amb la família a l'entresolat. L'edifici forma un conjunt amb els veïns 80 i 78 que disposava d'una primera crugia porxada on el local tenia una terrassa. 1936 Es reformen els edificis per ocupar els porxos: es construeix un nou pla de façana i un sostre intermedi. En el local es trasllada i reutilitza la porta de ferro. Als anys seixanta Josep Borrell compra el local. L'any 1977 passa a la filla de Josep, Maria Bofill Badia. Aquesta el passa el passa al seu fill Josep Ma. Crispí Borell. L'any 1995 Josep Ma mort i el negoci retorna a la seva mare que el lloga i s’emporta alguns objectes (rellotge, rètols toreros de 1892,...). L’estructura del tendal, que estava sobreposa al mur es trasllada a l’interior de l’obertura. Actualment el porta Víctor Masero amb el seu fill Mario.

ELEMENTS D'INTERÈS

Exteriors

Dins de l’obertura, que agrupa la planta baixa i l’entresol, el tancament inferior de perfils d’acer, xapa repujada i vidre, llevat dels sectors de l’esquerra modificats per la col.locació d’un extractor, dalt, i el canvi del taulell, baix i els elements metàl.lics del tendal.

Interiors

Els elements de principi del segle XX: el peus de les taules de marbre i els 3 miralls amb publicitat: el de Bodegas Bilbaínas, de Lumen Gran Champán, que té el cantell bisellat ocult per un marc de fusta posterior; el d’anís Morera, on hi havia dibuixada una gitana amb una copa, i el de Vermouth Aquila Rossa.

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.

VISTA 360º