La Mallorquina

NIVELL DE CATALOGACIÓ

La Mallorquina forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA DE BARCELONA elaborat per l’ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS


RESSENYES HISTÒRIQUES

Antecedents

El 1908 Es funda l'empresa F. Vehils Vidal, amb seu al portal de l'Àngel.

La primera referència comercial d’un establiment en aquest local data de l'any 1925 amb l'obertura de la botiga de F.Vehils Vidal en el número 7 de pl. Universitat. El 31 de març de l'any 1929 es publica a la vanguardia "Faltan pantaloneras y chalequeras" F.Vehils Vidal a la pl. universitat 7 . El 1937 F. Vehils Vidal te prop de 450 treballadors que fabriquen i venen camises i generes de punt. L'any 1938 una bomba ensorra l'edifici núm. 7 causant 6 víctimes mortals. A la dècada dels quaranta es reconstrueix l'edifici. L'any 1994 el conseller delegat de Vehils SA, en funcionament en el núm. 7, solicita optar a la 2a fase de la campanya "Guapos per sempre" Entrat el nou segle Vehils tanca la botiga de la plaça universitat i l'adquireix La mallorquina qui amplia les seves instal.lacions amb el número 7 conservant part de la decoració de Vehils. El 2012 La mallorquina fa una reforma global de la tenda de pl Universitat..

ELEMENTS D'INTERÈS

Exteriors

Els dos portals disposen d’uns emmarcaments situats a ras de façana, amb unes portes vidrieres amb un treball de línies corbes defensades per Es tracta d’un parament de fusta que ocupa tota la façana del negoci, fins i tot l’entresòl recentment alliberat de plafons publicitaris, formant un ampli vestíbul amb aparadors a banda i banda. Fets amb fusta, presenten una tall central amb motllures i motius florals. El sostre està realitzat a base de plafons decorats de guix amb diversos òculs per la llum zenital. A façana, una marquesina amb el nom de l’establiment inscrit, serveix de base per suportar una tribuna, realitzada amb fusta, com a extensió dels aparadors.

Interiors

De la decoració interior, força transformada, es conserva l’estructura d’una escala de fusta que volta tot assolint els diferents nivells dels espais interiors. Destaquen la talla en fusta dels gerros amb flors que se situen damunt de cadascun dels muntants de l’escala.

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.

VISTA 360º