Farmàcia Velasco

NIVELL DE CATALOGACIÓ

La Farmàcia Velasco forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA DE BARCELONA elaborat per l’ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS


RESSENYES HISTÒRIQUES

La primera referència comercial d’un establiment en aquest local data de l'any 1896 obre l’establiment una família d’Uruguaians que tenia una farmàcia a Montevideo. El mobiliari es realitza amb fusta importada del seu país i també porten utensilis, com els gerros de ceràmica amb la bandera que hi havia sobre el taulell (ara guardats). Sobre el 1908 passa a Francisco Vivas Madrenys, qui realitza la fusteria de la porta d’entrada i conserva els elements interiors.
El 1966 passa a Anna Ma. Sanchez. L'any 2006 passa a Imma Romacho Canudas, qui, per ampliar la sala de vendes, elimina la divisòria amb la rebotiga i endarrereix el taulell (encara és visible en el paviment la marca de la posició original). L'any 2010 passa a Lydia Gilaberte Velasco.

ELEMENTS D'INTERÈS

Exteriors

Dins de l’obertura dreta, el tancament de planta poligonal, amb sòcol i emmarcats de fusta i amb vidres transparents decorats amb paspartú matejat en la porta batent central, amb tirador interior i exterior, en els dos fixs laterals, en la franja horitzontal amb el nom gravat a l’àcid F. VIVAS MADRENYS, i en el sostre.

Interiors

En el primer àmbit de la sala de vendes, tot els elements originals:

-El cel ras amb motllurà perimetral i plafó central amb un llum penjat de foneria artística
amb la figura d’un drac
- Els mobles de fusta de les parets laterals, de composició simètrica, amb mòduls laterals i un de central destacat, amb columnes laterals de fust rodó que sostenen el frontis amb frontó triangular. Al llarg dels anys s’han anat retirant les portes vidrades i modificant els prestatges de la part superior. També s’han retirat algunes de les portes de fusta de la franja inferior.
En el moble de l’esquerra el mòdul central és buit fins el paviment (sense prestatges) perquè davant hi havia el moble de la caixa.
- El moble que tanca el tram de façana de la finestra, que continua la composició dels mobles laterals.
- El paviment de rajola hidràulica que dibuixa una catifa sobre fons gris combinant una mostra pel perímetre i dues en el centre.
En el segon àmbit (antiga rebotiga)
- Els mobles de fusta que cobreixen totes les parets, més senzills que els de la sala de vendes, amb una franja inferior amb portes, prestatgeries (moltes modificades) i fris amb cornisa.
- El tancament de la finestra al pati interior de fusta amb vidres emplomat, policroms, en
l’arc superior, i, en les 4 fulles inferiors, pintats amb representacions d’espècies vegetals i dues corones de llorer envoltant els símbols de les farmàcies (la copa d’Higea i la creu vermella).
- El taulell, desplaçat a aquesta posició des de la frontera entre els dos àmbits, tot ell de fusta (amb el sòcol protegit per una xapa de llautó) amb un repertori comú amb els mobles laterals de l primer àmbit. A banda i banda disposa d’una peanya sobre la que existia un pot ceràmic (ara guardat) amb els blasons d’Uruguai i Espanya fusionats.
- Les tauletes amb el mateix repertori.
- El paviment de rajola hidràulica que dibuixa una catifa sobre fons gris combinant una mostra pel perímetre i una pel centre.

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.

VISTA 360º