Pastisseria Ideal

NIVELL DE CATALOGACIÓ

La Pastisseria Ideal forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA DE BARCELONA elaborat per l’ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS


RESSENYES HISTÒRIQUES

La primera referència comercial d’un establiment en aquest local data de l'any 1919 quan Miquel Alvarez Bauló i Maria Solanes Mora obren la Pasteleria y confiteria El Ideal que ocupa les dues primeres crugies i a l’interior disposa d’obrador i d’habitatge. El 1948 Es reforma l’establiment: a l’exterior s’amplia la obertura i es realitza l’aplacat de marbre i el tancament amb aparadors que es conserva; a l’interior s’amplia la sala de vendes a la tercera crugia i es realitza la decoració i mobiliari conservat en part. El 1986 passa al fill Jordi Alvarez Solanes. L'any 1988 es reforma la 4a crugia per transformar l’espai en sala de degustació. A la sala de vendes s'adapten els taulells (s'enllacen i es modifica en part el sobre) i els armaris laterals (s'eliminen portes i alguns trams de lleixes de vidre). També es retira la marquesina que rematava l’aplacat de façana. L'any 2010 passa als nets dels fundadors Miquel i Lluís Alvarez.

ELEMENTS D'INTERÈS

Exteriors

Sobre el parament, enquadrant la obertura resultant de l’estintolament per ampliar el forat arquitectònic original, l’aplacat de marbre que passa davant del sòcol de l’edifici, amb sòcol i laterals negres amb veta blanca, i superfície groga. Dins de l’obertura, el petit vestíbul exterior amb:
-el tancament reculat, de fusta amb vidres amb requadre matejat, amb porta central amb un escut amb les inicials M A gravat en el vidre de la fulla i el fix superior
- dos aparadors laterals de planta rectangular, amb sòcol de marbre negre i emmarcat de fusta fins a l’alçada de la llinda.

Interiors

A la sala de vendes, el mirall de terra a sostre de la tercera crugia, en la paret dreta, i el tractament del sostre i els altres paraments que divideix l’espai horitzontalment, per sobre i sota de la llinda de la porta, amb:
- la superfície pintada amb motllures lineals de guix que delimiten requadres en el cel ras, les bigues penjades, els pilars adossats i la part superior dels paraments;
- el conjunt (tot i que modificat en part) que defineix un pla continu pel davant dels pilars, de fusta (en la cornisa continua, els muntats acanalats i els emmarcaments), vidre (en les correderes de les vitrines) i mirall (aplacant les superfícies).

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.

VISTA 360º