Risk XXl. (Antiga Panadería de la Concepción)

NIVELL DE CATALOGACIÓ

Risk XXl forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA DE BARCELONA elaborat per l’ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS


RESSENYES HISTÒRIQUES

La primera referència comercial d’un establiment en aquest local data de l'any 1897 quan s'instal.la un forn en l'edifici. A principi del segle XX es realitza la decoració modernista de la Panaderia de la concepción. El 1923 la titular és Maria Jofre. L'any 1983 passa a Antoni Gusi Espuña. El 2001 s'enderroca l'edifici i es substitueix per un projecte de Albert Blanch Segarra i Merche Conca Gómez, amb 10 habitatges i local. Es desmunten, restauren i recol.loquen diversos elements modernistes de l'antic forn: el plafons de fusta amb vidre pintat de la façana, el taulell, l'aparador i algunes rajoles de valència.. Actualment el local l'ocupa l'empresa Risk XXl especialistes en prevenció i salut laboral, que grava en els vidres el seu rètol.

ELEMENTS D'INTERÈS

Exteriors

Sobre el parament, al voltant de l’obertura dreta (en l’eix de la façana), l’aplacat amb sòcol de pedra i amb emmarcats de fusta amb plafons de vidre pintat pel darrera:
- en els brancals, amb el marc de línies ondulades i una voluta inferior esculpida, i amb la representació d’un paisatge, amb una falç, una dalla i un escut amb una llagosta a l’esquerra i un rampí i l’escut amb un lleó a la dreta;
- en la llinda, en el plafons laterals el text s’adapta a la corba del marc, PAN DE CASTILLA, a l’esquerra, i PAN DE LUJO, a la dreta, i, en el centre, el nom de l’establiment en dos línies horitzontals PANADERIA – DE LA CONCEPCIÓN.
Dins de l’esmentada obertura, el tancament de fusta amb dues fulles simètriques, amb decoracions geomètriques en baix relleu en el sòcol (d’inspiració secezion) i en alt relleu en el marc corbat superior.
La fulla dreta era la porta batent d’accés, amb decoració en el sòcol també a l’interior.
La fulla esquerra era el tancament de l’aparador que conserva el tancament de les mateixes característiques a l’interior.

Interiors

Els elements del forn incorporats al nou edifici:
- Les fusteries amb relleus geomètrics en la llinda: en l’àmbit dret (darrera del tancament anterior), la porta vidrada amb sòcol amb els mateixos motius que a l’exterior, i la finestra amb reixa, en l’àmbit l’esquerre la porta.
- Les rajoles decorades: la sanefa en el límit superior de l’enrajolat de l’àmbit dret, i el sòcol al costat de la porta a l’esquerra.

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.VISTA 360º