Grill Room

NIVELL DE CATALOGACIÓ

Grill Room forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA DE BARCELONA elaborat per l’ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D'INTERÈS


RESSENYES HISTÒRIQUES

La primera referència comercial d’un establiment en aquest local data de l'any 1902 quan Flaminio Mezzalana, torinès i representant dels empresaris Martini i Rossi, va indroduir el vermut italià a Barcelona. Va obrir dos cafés, un al carrer d'Escudellers i l'altre al Passeg de Gràcia 18 desaparegut vers 1910. Els dos van ser decorats per Ricard Campmany. El 1914 l'establiment va passar a mans de Joan Alamany i va canvia el nom a "Oriental bar". El 1916 passa a Pierre Porta, meitat català meitat francés, que li canvia el nom per Grill Room. El 1924 passa a Jaume Gibert. Als anys trenta passa a la família Bofarull, que també posseeixen el restaurant veí Los Caracoles. El 1999 es fa una restauració de la fusteria exterior i d'alguns elements singulars interiors. Sobre l'any 2005 passa al grup Andilana.

ELEMENTS D'INTERÈS

Exteriors

Pel carrer Escudellers es disposa d’un revestiment de fusta, amb dues grans arcades dividides per un pilar, amb un aparador coronat per un escut amb un brau rampant. La part superior de les portes estan tancades per vidrieres. En el pilar central es disposa d’una vitrina amb un emmarcament de fusta que, com tota l’estructura, disposa d’elements decoratius (relleus florals) que atorguen al conjunt un marcat caràcter modernista. Els tres portals del passatge disposen d’una estructura de revestiment en fusta amb les mateixes característiques.

Interiors

De la decoració interior destaca l’aparador (boteller) situat a la dreta, de línies sinuoses amb decoració floral als extrems. També destaca l’asimetria dels taulells: el de la dreta és completament llis, sense cap tipus d’ornamentació, mentre que el de l’esquerra està decorat amb ceràmica. Destaquen també els treballs de forja dels pilars, en un dels quals encara es pot llegir les inicials VT en referència al nom de l’establiment (Vermut Torino). Altres elements remarcables són el treball de fusteria de l’enteixinat o dels sòcols dels pilars interiors. També de les làmpades de ferro de forja.

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.

VISTA 360º